
 

 

March 27, 2014 
 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2014- 06  
 
Jeffrey A. Chubb 
Emert, Chubb & Gettler, LLC 
304 N. 6th 
P.O. Box 747 
Independence, KS 67301-0747 
 
Re: Cities and Municipalities‒Miscellaneous Provisions‒Firearms and 

Ammunition; Regulation by City or County, Limitations 
 

Cities and Municipalities‒Miscellaneous Provisions‒Knives and Knife 
Making Components; Regulation by Municipality, Limitations 

 
Schools‒Community Colleges‒Organization, Powers and Finances of 
Boards of Trustees‒Boards of Trustees; Powers and Duties 

 
State Departments; Public Officers and Employees‒Firearms‒Personal 
and Family Protection Act 

 
Synopsis: The board of trustees of a community college may prohibit the open carry 

of firearms on campus by any person.  
 

The board of trustees of a community college may restrict or prohibit the 
concealed carry of handguns inside some or all campus buildings by 
exercising the exemption found in K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(j)(5), or by 
providing adequate security measures in a building and posting that 
building as prohibiting concealed carry. A community college may not ban 
the carrying of concealed handguns by persons licensed to do so on the 
grounds of the community college.  
 
The board of trustees of a community college may not enact a new rule 
prohibiting the carrying of knives as defined in K.S.A. 2013 Supp. 12-
16,134(c)(1) on campus or inside campus buildings. If a community 
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college enacted such a rule prior to July 1, 2013, the community college 
may continue to enforce that rule. 
 
The board of trustees of a community college and may ban the carrying on 
campus of weapons other than knives, such as billy clubs or metal 
knuckles. Cited herein: K.S.A. 2013 Supp. 12-16,124; 12-16,134; 21-5412; 
21-6301; 21-6302; 71-201; K.S.A. 71-204; K.S.A. 2013 Supp. 74-3201b; 
75-7c01; 75-7c10; 75-7c17; 75-7c20; 75-6102; Kan. Const., Bill of Rights, 
§ 4; U.S. Const., Am. 2. 

 
 

* * * 
 
Dear Mr. Chubb: 
 
As counsel for the Independence Community College Board of Trustees, you ask 
whether a community college may lawfully ban weapons from its campus, and in 
particular whether the a community college may prohibit persons who are not licensed 
to carry concealed handguns from possessing or carrying weapons while on campus. 
 
Kansas law provides that the board of trustees of a community college “shall have 
custody of and be responsible for the property of the community college and shall be 
responsible for the operation, management and control of the college.”1 Community 
college trustees are empowered by law to “exercise all other powers not inconsistent 
with the provisions of law or with the rules and regulations of the state board of regents 
which may be reasonably necessary or incidental to the establishment, maintenance 
and operation of a community college.”2 
 
To date, the Kansas Board of Regents has adopted no rule or regulation governing the 
possession and carrying of weapons on community college campuses.3 Therefore, 
except to the extent other laws apply, the authority to decide whether to permit or 
prohibit weapons on a community college campus lies with the community college 
board of trustees.  
 

 
 
 
 
 

                                                           
1 K.S.A. 2013 Supp. 71-201(a). See also K.S.A. 74-3202c(c) (“Notwithstanding any of the powers, duties 
and functions conferred and imposed upon the state board of regents under the Kansas higher education 
coordination act, the boards of trustees of the community colleges shall continue to have custody of and 
be responsible for the property of their respective community colleges and shall be responsible for the 
operation, management and control of such community colleges, except as otherwise expressly provided 
by law.”). 
2 K.S.A. 2013 Supp. 71-201(b)(14).  
3 See K.A.R. 88-2-1 et seq. 
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Concealed Carry of Handguns 
 
Several Kansas statutes govern the ability of community college trustees to regulate the 
carrying of weapons on campus. We first consider the Personal and Family Protection 
Act,4 commonly known as the concealed carry law. 
 
The PFPA states in relevant part: 
 

The carrying of a concealed handgun as authorized by the personal and 
family protection act shall not be prohibited in any state or municipal 
building unless such building has adequate security measures to ensure 
that no weapons are permitted to be carried into such building and the 
building is conspicuously posted in accordance with K.S.A. 75-7c10, and 
amendments thereto.5 

 
The PFPA defines municipality as “any county, township, city . . . or other political or 
taxing subdivision of the state, or any agency, authority, institution or other 
instrumentality thereof.”6 A community college is a municipality for the purposes of the 
PFPA because its board of trustees is authorized to levy taxes on property within the 
community college district,7 and because a community college is a political subdivision 
of the state.8 Therefore, the provisions of the PFPA apply to community college 
buildings unless the community college exercises an exemption as further described 
below. 
 
A community college has three options with respect to compliance with the PFPA. First, 
a community college board of trustees may decide to permit concealed carry licensees 
to carry concealed handguns into all buildings owned by the college. Second, a 
community college board of trustees may elect to exempt any or all college buildings 
from the provisions of the PFPA for a four-year period by exercising the exemption in 
K.S.A. 75-7c20(j)(5).9 If such exemption is taken, then the provisions of K.S.A. 2013 
Supp. 75-7c10(a) control and the community college may prohibit concealed carry by 
licensees in buildings covered by the exemption simply by posting the buildings as 
prohibiting concealed carry. 
 
As a third option, a community college may prohibit concealed carry in certain buildings 
by providing adequate security measures10 at the public entrances to those buildings 

                                                           
4 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c01 et seq.  
5 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(a). 
6 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(l)(2) and 75-6102(b). 
7 See K.S.A. 71-204. 
8 See, e.g., Attorney General Opinion No. 2003-8. 
9 Postsecondary educational institutions may exercise the four-year exemption for any or all buildings 
owned by such institution. A community college is a postsecondary education institution for the purposes 
of the PFPA. See K.S.A. 2013 Supp. 74-3201b(e) and 75-7c20(j)(5). 
10 “‘Adequate security measures’ means the use of electronic equipment and personnel at public 
entrances to detect and restrict the carrying of any weapons into the state or municipal building, including, 
but not limited to, metal detectors, metal detector wands or any other equipment used for similar 
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and posting those buildings as prohibiting concealed carry.11 However, it is not a 
violation of the PFPA for a community college employee to carry a concealed handgun 
into a building in which adequate security measures are present so long as the 
employee is licensed under the PFPA and the employee enters through a restricted 
access entrance.12 
 
Your question also concerns a community college prohibiting the carrying of concealed 
handguns on campus grounds. The PFPA prohibits a city, county or political subdivision 
from regulating, restricting or prohibiting the carrying of concealed handguns by persons 
licensed under the PFPA except as provided in K.S.A. 2013 Supp. 21-6309, 75-7c10(b) 
and 75-7c20.13 None of those provisions authorize a community college to ban 
concealed carry licensees from carrying concealed handguns in outdoor spaces on the 
grounds of the campus. This means that the board of trustees of a community college 
lacks authority to ban PFPA licensees from carrying concealed handguns on campus 
grounds, even if the PFPA allows a community college to restrict or prohibit concealed 
carry inside campus buildings. 
 

Open Carry of Firearms 
 

With respect to the open carry of firearms, there are no state statutes that restrict the 
authority of a community college to prohibit open carry on campus, regardless of 
whether a person is licensed under the PFPA. The only state statute that expressly 
limits local regulation of open carry is K.S.A. 2013 Supp. 12-16,124, but that statute only 
applies to cities and counties.14 In the absence of such a statute, it is our opinion that 
Kansas law allows the board of trustees of a community college to ban the open carry of 
firearms on campus and inside campus buildings.  
 

Knives 
 
K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134 limits the authority of municipalities to regulate the 
carrying of knives. As with the PFPA, a community college is a municipality for the 
purposes of this statute.15 Subsection (a) of K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134 states:  
 

A municipality shall not enact any ordinance, resolution, rule or tax relating 
to the transportation, possession, carrying, sale, transfer, purchase, gift, 
devise, licensing, registration or use of a knife or knife making 
components. 

                                                                                                                                                                                           
purposes to ensure that weapons are not permitted to be carried into such building by members of the 
public.” K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(l)(1). 
11 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(b). 
12 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20(d). 
13 K.S.A. 2013 Supp. 75-7c17(a).  
14 “No city or county shall adopt any ordinance, resolution or regulation, and no agent of any city or county 
shall take any administrative action, governing the purchase, transfer, ownership, storage or transporting 
of firearms or ammunition, or any component or combination thereof.” K.S.A. 2013 Supp. 12-16,124(a) 
(emphasis added). 
15 See K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134(c)(2) and 75-6102(b). 
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“Knife” is defined as “a cutting instrument and includes a sharpened or pointed blade.”16 
This broad definition includes sharpened objects ranging from pocket knives to 
machetes and swords.17 
 
K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134(a) prohibits a community college from enacting a rule that 
would ban the carrying of objects that fall within the definition of “knife” on that 
community college’s property. However, as we explained in Attorney General Opinion 
No. 2014-01, it is our opinion that this statute extinguishes only the authority to enact 
new rules after July 1, 2013, but does not invalidate any existing rules prohibiting the 
carrying of knives that were in effect prior to July 1, 2013. Therefore, if a community 
college enacted a rule prohibiting the carrying of any knife while on the college campus 
prior to July 1, 2013, it is our opinion that the community college may continue to 
enforce such rule unless K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134 is amended to expressly 
invalidate local knife regulations enacted prior to July 1, 2013. 
 
Even though K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134 prohibits a community college from enacting 
a new rule regulating knives, it does not prohibit a community college from taking action 
if a crime is committed on campus with a knife. For example, campus law enforcement 
officers may arrest a person who threatens a passerby with a machete, because such 
conduct is unlawful in any instance.18 However, we note that in 2013, the legislature 
removed all references to knives, including a “dagger, dirk, . . . dangerous knife, straight 
edged razor, [or] stiletto. . . ,” from two criminal statutes, criminal use of weapons 
(K.S.A. 2013 Supp. 21-6301) and criminal carrying of a weapon (K.S.A. 2013 Supp. 21-
6302).19 As a consequence, it is no longer a crime to possess a dagger, dirk, dangerous 
knife, straight edged razor, stiletto, or other weapon of like character with the intent to 
use the same unlawfully against another, or to carry the same weapon concealed on 
one’s person.  
 

Conclusion 
 
In summary, it is our opinion that current law allows the board of trustees of a 
community college to prohibit the open carry of firearms in buildings or on campus 
grounds by any person.  
 
The board of trustees of a community college may restrict or prohibit concealed carry 
inside some or all campus buildings by exercising the exemption found in K.S.A. 2013 
Supp. 75-7c20(j)(5), or by providing adequate security measures in a building and 
posting that building as prohibiting concealed carry. However, a community college may 
not ban concealed carry by PFPA licensees on the grounds of a community college.  
 

                                                           
16 K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134(c)(1). 
17 See Attorney General Opinion No. 2014-01. 
18 See K.S.A. 2013 Supp. 21-5412. 
19 L. 2013, Ch. 88, § 2. 
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A community college may not enact a new rule prohibiting the carrying of knives, as 
defined in K.S.A. 2013 Supp. 12-16,134(c)(1), whether concealed or unconcealed. If a 
community college enacted such a rule prior to July 1, 2013, it is our opinion that the 
community college may continue to enforce that rule unless K.S.A. 2013 Supp. 12-
16,134 is amended to expressly invalidate any such rules that were in existence prior to 
July 1, 2013.  
 
There are no state statutes that address the carrying of weapons other than guns or 
knives, such as billy clubs or metal knuckles, so a community college may ban those 
types of weapons from campus. 
 
 
 Sincerely, 
 
 
 
 Derek Schmidt 
 Attorney General 
 
 
 
 Sarah Fertig 
 Assistant Attorney General 
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